Hae tästä blogista

perjantai 6. lokakuuta 2023

Lämmityskattiloista

Yleistä tietoa

Tässä kerrotaan yleisiä vinkkejä lämmityskattiloihin liittyen mitä olen itse huomannut. Kattiloita on monia erilaisia ja useimmat soveltuvat hyvin moniöljypolttimen kanssa käytettäväksi. Itsellä on kokemusta lähinnä vanhemmista kattiloista, mutta jos kattilassa on kiinni tavallinen öljypoltin, pellettipoltin tms niin moniöljypoltinkin siihen silloin käy. Kaksoispesäkattila on myös hyvä vaihtoehto, koska silloin on käytössä varalämmitysjärjestelmä jos polttimessa on joku ongelma. Yleisesti ottaen lämmitysjärjestelmä on hyvä suunnitella aina siten, että on olemassa jokin varajärjestelmä. Polttimen vaihto on sopivilla liittimillä mahdollista tehdä plug and play tyyppiseksi. Kätevää kovilla pakkasilla jos tilalle voi vaihtaa vaikka tavallisen oilonin ja ottaa moniöljypolttimen huoltoa varten irti. Usemmiten puhdistus- ja huoltotoimenpitellä polttimon saa pidettyä helposti toimintakuntoisena, mutta esim epäpuhdas öljy voi joskus aiheuttaa sen verran isoja ongelmia että varajärjestelmä on tarpeen. 

Hyötysuhteen parantaminen

Hyvä vinkki hyötysuhteen parantamiseksi on kattilan lisäeristys. Useimmat vanhat kattilat erityisesti ovat huonosti eristettyjä ja hyötysuhde paranee merkittävästi, kun kattilan vuoraa ympäriinsä alumiinipäällysteisellä palovillalla. 50-100mm on sopiva paksuus. Lämpö haihtuu eniten kattilan yläosisista joten päälle kannattaa laittaa villaa enemmän. Lvi-liikkeestä saa ostettua vahvaa alumiiniteippiä joilla levyt saa kiinni toisiinsa ja nurkat tiivistettyä hyvin jne. Kustannukset ovat hyvin pienet saavutettavaan hyötyyn nähden. Lisäetuna tästä on se, että pannuhuoneessa on mukavampi tehdä huoltotöitä kun se ei enää ole kuin sauna.

Kattilan palotilan muodoista riippuen sisälle voi laittaa tiiliä tai vuolukiven palasia tms. Kattila pystyy huomattavasti pidempään lämpimänä silloin ja polttimo ei käy niin usein. Huolto- ja puhdistustoimet on myös mukavampi tehdä pakkasilla kun kattila ei kylmene huollon aikana niin paljoa.

Tulipintojen nuohous

Kattilan tulipintoja olisi hyvä nuohota säännöllisesti jos haluaa pitää hyötysuhteet hyvinä. Nuohoukseen tarvittavia teräsharjoja löytyy useimmiten pannuhuoneesta valmiina ja uusia saa ostettua halpahallista tai lvi-liikkestä. Laiskan miehen ratkaisu on ostaa kunnollinen tuhkaimuri (esim kärcher) ja metallipäällä voi imuroida tulipinnat helposti puhtaiksi. Putken pää kannattaa litistää ruuvipenkissä neliskanttiseksi jolloin pinnat saa helpommin puhtaiksi. Pellettipolttimon käyttäjille kattilan puhdistus on varmasti tuttua puuhaa, mutta perus-oilon nokeaa kattilaa sen verran hitaasti että puhdistus on voinut jäädä nuohoojan vastuulle. Kattilan puhdistus on joka tapauksessa nopea ja helppo toimenpide, joka kannattaa opetella tekemään itse.

Lisätietoja aiheesta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vielä löytyy polttimia

Kevät on tuloillaan, mutta aina on hyvä aika hankkia ekologinen moniöljypoltin. Se vaan on fiksumpaa polttaa kerran käytettyä öljyä kuin uut...