Hae tästä blogista

perjantai 6. lokakuuta 2023

Moniöljypolttimen huolto

Yleiset huolto-ohjeet moniöljypolttimille

Tässä kerrotaan yleisellä tasolla tärkeimmistä huoltotoimenpiteistä. Poltinkohtaisia eroja voi olla yksityiskohdissa, mutta pääpiirteittäin kaikki öljypolttimet ovat samanlaisia. Moniöljypoltin ei eroa kovin paljoa tavallisesta öljypolttimesta. Olennaisin ero on moniöljypolttimen tarvitsema paineilma ja öljyn esilämmitys. Paineilma mahdollistaa öljyn sumuttamisen hienojakoisena sumuna, jolloin se palaa puhtaasti. Esilämmityksellä öljy saadaan haluttuun lämpötilaan 70-80 astetta. Silloin se palaa puhtaasti. Voi olla että jäteöljyn polttamisen huono mainee johtuu siitä, että sitä on yritetty polttaa tavallisilla öljypolttimilla. Vaikka öljy sellaisella palaisikin niin palaminen ei ole yhtä puhdasta kuin siihen tarkoitukseen suunnitellulla polttimolla.

Puhdistus

Moniöljypoltin vaatii hieman enemmän puhdistus- ja huoltotoimenpiteitä tavalliseen öljypolttimeen verrattuna, mutta se on kuitenkin varsin vaivaton lämmitystapa verrattuna esim puulämmitykseen. Huoltoväli vaihtelee polttimen käytön mukaan. Kiinteistön koko ja vuodenaika vaikuttavat tähän. Pienessä omakotitalossa poltin voi toimia ongelmitta vaikka usean kuukauden, mutta isommassa kiinteistössä ja talvipakkasilla puhdistarve voi olla jopa kerran viikossa.

Tärkeimmät puhdistustoimenpiteet ovat kattilan tulipintojen nuohous ja suodattimien, sekä polttimon liekkirenkaan puhdistus. Kattilan tulipintoihin kertyy pikkuhiljaa vaaleanharmaata tuhkaa joka kannattaa nuohota säännöllisesti pois, jotta hyötysuhde pysyy hyvänä. Mitä vaaleampaa tuhka on sen puhtaammin öljy palaa. Jos tuhkan väri alkaa jostain syystä tummentua on poltin todennäköisesti likaantunut tai sitä tarvitsee hieman säätää. Suuttimen ympärillä oleva liekkirengas kerää hieman palamisesta syntyvää karstaa ja sen voi puhdistaa polttoöljyllä ja tiskiharjalla. Jos karsta on tiukassa myös ohutharjaksista teräsharjaa tai porakoneeseen liitettävää pyörivää teräsharjaa voi käyttää varovasti. 

Bairan 20-50kw (wb-04) moniöljypolttimen huolto-ohjeita

Wb-04 polttimossa yleinen huoltotoimenpide on esilämmityssäiliössä olevan tiheän verkkosuodattimen puhdistus. Kun liekki pienenee ja poltin vaatii enemmän painetta on verkkosuodatin todennäköisesti puhdistuksen tarpeessa. Varalle kannattaa olla vähintään yksi suodatin jolloin toisen voi laittaa polttoöljyyn likoamaan. Pikapuhdistuksen voi tehdä hammasharjalla. Puhdistuksen voi tehdä vaikka polttimon ollessa päällä, eikä öljyä tarvitse tyhjentää säiliöstä. Liekin pitäisi parantua jo harjausvaiheessa selkeästi. Tämä on kuitenkin vain pikainen ensiapu ja kannattaa tehdä perusteellinen puhdistus mahdollisimman pian.


1 kommentti:

  1. Kiitos kirjoituksesta! Hyvä tietää että poltimon liekkirenkaan puhdistus säännöllisesti on myös erittäin suositeltavaa. Sisarellani olisi tulossa öljypolttimon huoltotyöt eteen tässä pikkuhiljaa, heille on ammattilainen varmasti tekemässä sen työn. Epäilen, että lähtevät itse projektia suorittamaan. Täytyykin myös kertoa hänelle näitä vinkkejä, joista tietää että verkkosuodatin tarvitsee puhdistusta. Esimerkiksi tuo liekin pieneneminen.
    https://www.suomenpoltintekniikka.fi/oljypoltinhuolto

    VastaaPoista

Vielä löytyy polttimia

Kevät on tuloillaan, mutta aina on hyvä aika hankkia ekologinen moniöljypoltin. Se vaan on fiksumpaa polttaa kerran käytettyä öljyä kuin uut...